Важноста на температурата и влажноста на фармата за пилешко

Важноста на температурата и влажноста на фармата за пилешко

Зимата доаѓа, северот и југот влегоа во студената сезона, не само што луѓето ладеа, пилешкото ќе биде „студено“. Температурата е еден од важните фактори што може да ја подобри стапката на преживување и стапката на изведување на пилешко пиле во фармата за пилешко, сите знаеме дека само во вистинската температура на животната средина, јајцата можат да растат и на крајот да се изведат во кокошки. И во процесот на одгледување на млади пилиња, температурата е прениска, пилињата лесно се ладат и предизвикуваат дијареја или респираторни заболувања, а пилињата ќе се соберат заедно за да се загреат, што влијае на хранењето и активностите. Затоа, фармата за кокошки мора да обрне внимание на контролата на температурата.

Следење и контрола на температурата кај кокошарник

Температурата на првиот до вториот ден од возраста беше 35 ℃ до 34 ℃ во инкубаторот и 25 ℃ до 24 во фармата за пилешко.

Температурата на инкубаторите од 3 до 7 дена од животот беше 34 ℃ до 31 ℃, а онаа на фармерските фарми 24 ℃ до 22 ℃.
Во втората недела, температурата на инкубаторот беше 31 ~ ~ 29, а температурата на фармата за пилешко беше 22 ℃ ~ 21.
Во третата недела, температурата на инкубаторот беше 29 ℃ ~ 27 ℃, а температурата на фармата за пилешко беше 21 ℃ ~ 19.
Во четвртата недела, температурата на инкубаторот беше 27 ~ ~ 25 ℃, а онаа на фармерската фарма 19 ℃ ~ 18.

Температурата на растот на пилињата треба да се одржува стабилна, не може да варира помеѓу висока и ниска, ќе влијае на растот на кокошките.

图片 1

 

 

 

Влажноста во кокошарникот главно доаѓа од водена пареа генерирана од дишењето на пилињата, влијанието на влажноста на воздухот врз пилињата се комбинира со температурата. На вистинска температура, високата влажност има мал ефект врз термичката регулација на телото на пилешкото. Меѓутоа, кога температурата е релативно висока, телото на пилешкото главно се потпира на испарувачка дисипација на топлина, а високата влажност на воздухот спречува испарување на дисипацијата на топлината на пилешкото, а топлината на телото е лесно да се акумулира во телото, па дури и ја прави зголемување на телесната температура, што влијае на растот и ефикасноста на производството на јајца на пилешкото. Општо се верува дека 40% -72% е соодветна влажност на пилешкото. Горната граница на температурата кај кокошките несилки се намали со зголемувањето на влажноста. Референтните податоци се како што следува: температура 28 ℃, RH 75% температура 31 ℃, RH 50% температура 33 ℃, RH 30%.

Пренесувач на температурата и влажноста на кралската обвивка DSC 6732-1

 

 

 

 

 

 

Можеме да користиме сензор за температура и влажност за да ги откриеме податоците за температура и влажност во кокошарник, кога температурата и влажноста се превисоки или премногу ниски, погодно е да преземеме навремени мерки, како што е отворање на издувниот вентилатор за вентилација и ладење или преземање навремени мерки за загревање. Производите на предавателот на температура и влажност Hengko HENGKO® се специјално дизајнирани за следење на температурата и влажноста во сурови средини. Типични апликации вклучуваат стабилно внатрешно опкружување, греење, климатизација за вентилација (HVAC), фарма за добиток, стаклена градина, затворени базени и надворешни апликации. Куќиште на сонзорната сонда, добра пропустливост на воздухот, брз проток на гас и влажност, брза брзина на размена. Куќиштето спречува вода да навлезе во телото на сензорот и да го оштети сензорот, но дозволува воздухот да помине заради мерење на влажноста на воздухот (влажност). Опсег на големина на порите: 0,2um-120um, филтер отпорен на прашина, добар ефект на пресретнување, висока ефикасност на филтрација. Големина на порите, стапката на проток може да се прилагоди според потребите; стабилна структура, компактно поврзување на честички, без миграција, скоро неразделна под суровата околина.

Куќиште на сондата за температура и влажност -DSC_5836

 

 

 

 

 

 


Post time: Feb-02-2021